top of page
Vyhledat
  • veronikapuhacova

Jak mi Gardena Aqua Bloom zachránil balkonovou oázu

Technologickým vychytávkám jsem nikdy neholdovala. Ráda mám věci plně pod kontrolou a dělám je pěkně po staru. To se týká i mé velké vášně - balkonového zahradničení. Jenže, ono se těžko vlastnoručně pečuje o balkon v plném květu, když je člověk v létě občas pryč. A tak jsem objevila už naprosto nepostradatelnou zahradnickou vychytávku: solární zavlažování AquaBloom od Gardeny.



Kterak oldskůl zahradnice k technologii přišla

Původně jsem však vůbec žádného elektronického pomocníka neplánovala. Vy, kdo mě nějakou dobu sledujete, víte, že se snažíme o minimalistický přístup k životu a jdeme cestou za trvalou udržitelností. S tím souvisí i pokusy s pěstováním vlastního jídla a květin (o tomhle velkém snu zase někdy příště). Když jsme se loni přestěhovali z Prahy do jižních Čech do bytu s velikou jižní terasou, hned mi bylo jasné, že ji proměním v zelenou kvetoucí oázu. Což se taky letos stalo. Uznávám, že vzhledem k našemu jarnímu druhému přírůstku, který přes den téměř nespí, to byl místy trochu boj, ale s počátkem léta se všechno úsilí se setím, sázením a přesazováním proměnilo v zelený ráj.


Jarní přesazovací maraton se s Skřítěnkou v zádech stál za to

A tu přišel kámen úrazu. Co s kytkama, když budeme pryč? Na první delší odluku, kdy jsme jeli za rodinou do Slezska, jsme všechny květináče a truhlíky nanosili dovnitř. S tím, že je přijde občas zalít kamarádka. Krom toho, že to byla slušná makačka, se však ukázalo, že rostlinám pobyt ve stínu bytu skutečně nesvědčil. Většina se ošklivě vytáhla, některé zežloutly, a navíc je to vždycky riziko pomnožení škůdců. Padla na mě pěstitelská úzkost, jak to asi bude vypadat, až budeme odjíždět s partou v červenci, kdy bude všechno v plném květu a odjede s námi i "zalévací" kamarádka. A pak, jako deus ex machina, se v mém zahradnickém zorném poli objevil Aqua Bloom.


Gardena totiž vyhlásila testimonial a hledala desítku balkonových zahradníků, kteří by otestovali tuto solární závlahu a něco o tom napsali. Ráda píšu, ráda pěstuju a systém, který by zvládl pečovat o mé zelené kamarády i beze mne, jsem zrovna potřebovala. Aqua Bloom navíc obdržel cenu reddot winner 2020 za inovativní produkt, takže mě i zajímalo, jak taková oceněná hračička funguje. Přihlásila jsem se téměř bez váhání a jaká byla moje radost, když mi za dva týdny opravdu přišla krabička s tímto zachráncem. Teď ho používám asi měsíc a o nabyté zkušenosti se s vámi podělím.


Co umí Gardena Aqua Bloom?

Původně jsem chtěla natočit populární unboxing, ovšem malé slečny tomu nebyly zrovna nakloněny. Já zas nebyla nakloněna variantě, že o systém přijdu, ještě než ho napojím. Co všechno krabička obsahovala jsem tak stihla jen tak tak vyfotit. Jelikož nejsem úplně technická hvězda, měla jsem trochu obavu, jak se s instalací popasuju. Tady bych proto rozhodně vyzdvihla návod, který obsahuje velmi názorné obrázky (hurá!) a s kterým jsem i já během chvilky pochopila, co mám dělat. V podstatě stačí najít vhodné místo na umístění solárního panelu s integrovaným čerpadlem, jednou přívodní hadičkou ho propojit se zdrojem vody a druhou vést rovnou k rostlinám. A teď pozor - zdroj vody není kohoutek, ale jakákoli nádoba na vodu. Aqua Bloom byl navržen přesně pro balkony a terasy, které nemají ani přívod vody, ani zásuvku. Vystačí si prostě úplně sám jen s pravidelnými doteky slunce.


Chvíle napětí. Zvládnu to sestrojit? Bude to fungovat?

Hadičky je v balení dostatek, takže si ji nastříháte na potřebnou délku. U každé rostliny hadičku přestřihnete a napojíte kapač. A jedete dál. Kapačů je v balení celkem 20, máte-li velké květináče, můžete je samozřejmě dát po dvou až třech. Balení obsahuje i rozbočovače, takže se závlaha dá napojit i na kaskádovitou zahrádku. Já mám ovšem květináče v podstatě v linii podél celé terasy, zapojení tedy bylo nadmíru snadné. Jen doporučuji si opravdu vše dobře přeměřit a rostliny dát od sebe rovnou trochu dál, aby měly prostor pro růst a vy jste nemuseli za pár měsíců stříhat nové, delší hadičky.


Bála jsem se, aby mě hadičky neštvaly. No, skoro je v těch kytkách ani nevidím.

Já jsem na systém napojila ty největší a nejtěžší květináče s rostlinami, které jsou největšími žíznivci. Vezmu to pěkně popořadě: máta, levandule, hvozdíky, měsíček, hortenzie, čtyři jiřiny a celá rajčatová zahrada, která čítá deset rostlin. Akorát mi to pěkně vyšlo na dvacítku kapačů. Bylinky, salátky a drobné rostlinky už pak není takový problém při delší nepřítomnosti dát dovnitř, navíc uschlá bazalka by mě asi trápila trochu méně než třeba mrtvý měsíček, který si hýčkám na léčivé masti.


Kámoš měsíček, od (Perma)semínka pěstovaný. O toho bych nerada přišla.

Přívodní hadičku s filtrem jsem hodila do kýble s vodou (sléváme do něj vodu po koupání miminka, zcela bez mycích prostředků) a začala testovat, jakou četnost nastavit. Na solárním panelu totiž můžete zvolit celkem 14 programů: po 12, 24, 48 nebo 72 hodinách, a vždy 10, 15 nebo 20 minut. Jelikož mám většinu rostlin v terakotě nebo keramice, poměrně rychle vysychají. Což je na jižní terase vlastně výhoda, protože když do nich padají letošní přívaly vody, poměrně rychle se po dešti vypaří a rostliny nehnijí. Zavlažování mám tedy nastavené na 10 minut dvakrát denně a je to tak akorát. Pouze v hodně horkých dnech přepínám na 15, a jednou za dva týdny místo jednoho cyklu některé rostliny pohnojím melasou či vermičajem. Zkoušela jsem i 20 minut, to však už pak stála voda až v podmiskách, Na extra velké květináče to však bude ideální.


Kap kap ráno.

Systém na požadovaný program zapnete třeba v sedm večer, a od té doby se vám bude zahrádka zalévat sama vždy v daném intervalu. Jaká pohoda, když můžeme s dětmi v klidu na terase večeřet a poslouchat, jak rostlinky pijí. Čas, který takto týdně ušetřím místo neustálého pobíhání s konvičkou, je fakt k nezaplacení. A když vidím, že po přívaláku jsou kytky napité ažaž, systém ručně vypnu a počkám, až všechno proschne.


Kap kap večer.

Před týdnem náš Aqua Bloom čekal zátěžový test. Jeli jsme na osm dní na Šumavu a v tom týdnu mělo i pršet, i být horko. Nastavila jsem tedy systém na 10 minut dvakrát denně, přívodní hadičku hodila přímo do barelu se slitou vodou z koupání, a nechala terasu svému osudu. Jako jo, jak jsem k technologiím nedůvěřivá, bála jsem se, co po příjezdu najdu. Nevybije se panel, když bude pod mrakem? Bude zalévání stačit, když bude dlouho hic? Nebudou kytky přelité, když bude pršet? A představte si, všechno bylo úplně v pohodě! Hortenzie plně rozkvetla a jiřiny dokonce nasadily poupata. Kombinace vysychající keramiky a kapkové závlahy je prostě perfektní samoobslužné balkonové kombo!


Ponávratová radost:



Suma sumárum

Gardena Aqua Bloom je prostě perfektně promyšlená záležitost, která vám nejen zajistí přežití všech výpěstků, ale navíc ušetří i spoustu času při zalévání. Opomenout se nedá ani úspora vody, protože kapková závlaha, která míří přímo k rostlině, spotřebuje méně vody, zato velmi efektivně. A co se mi také velmi líbí, je solární pohon. Byť využití sluneční energie je stále ještě ve fázi výzkumu a nepochybně má stále své mouchy, považuju to za jednu z nejlepších budoucích možných cest získávání obnovitelné energie. Takže fandím každé takové vychytávce, která je schopná se nabíjet sama.


Jak si hoví v ředkvičkách.

Přemýšlela jsem i o něčem, s čím bych byla nespokojená, ale na nic jsem nepřišla. A to jsem holka šťouravá, chyby hledající. Snad jedině kdyby se systém sám dokázal vypnout a poté zapnout v případě předchozího deště, bylo by to úplně geniální. Jinak jsem jednoduše spoko a doufám, že mi závlaha bude sloužit dlouhé roky, protože tak by to s každým takovým pomocníkem mělo být. Takže nezbývá než poděkovat týmu Gardeny za pomoc s mou rozkvetlou terasou a možnost prvně v životě otestovat opravdu užitečnou technologickou vychytávku. Za sebe tedy doporučuju a jdu se pokochat výkvětem.



+ jednoduchý a srozumitelný návod - systém by mohl reagovat na déšť

+ snadné sestavení

+ dostatečně dlouhá hadička na vodu

+ čerpadlo na solární pohon

+ není nutný přívod vody z vodovodu

+ úsporný systém kapek přímo k rostlině

+ velký výběr zavlažovacích programů

+ spolehlivé automatické spínání závlahy


272 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Poslední příspěvky

Archiv

bottom of page